Energiforskare i DN prisar biogas!
Posted: 2007-12-15, 10:23
En mycket bra artikel om biogas m m står i dagens DN.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1064&a=724860
I rubriken prisas biogasen. Forskaren har ungefär samma syn på miljövänliga bränslen som vi här på Forumet. Han har inte mycket till övers för t ex etanol.
Om biogasens fördelar står det tyvärr sist i artikeln, men ändå:
"Biogasen då, hur ser du på den?
- Mycket positivt. Jag tror den får en nytändning. Mackarna satsade på etanol eftersom det var mycket billigare. Men med dagens höga priser för spannmål har intresset ökat för restprodukter som inte är prisskänsliga. Det är basen för biogasproduktion, som gödsel och växtrester, avfall från livsmedelsindustrin och från hushållen. Det här gör att konkurrenskraften för biogas kommer att öka.
- Det är ett mycket bra bränsle med stora klimatvinster eftersom restprodukterna annars kan ge växthusgaser som metan. Vi får dubbel klimatnytta.
- Dessutom är det här en råvara som finns och den konkurrerar inte med livsmedelsproduktionen, utan tvärtom - ökar vi livsmedelsproduktionen får vi mer restprodukter som vi kan utnyttja för biogas, säger Pål Börjesson. "

I rubriken prisas biogasen. Forskaren har ungefär samma syn på miljövänliga bränslen som vi här på Forumet. Han har inte mycket till övers för t ex etanol.
Om biogasens fördelar står det tyvärr sist i artikeln, men ändå:
"Biogasen då, hur ser du på den?
- Mycket positivt. Jag tror den får en nytändning. Mackarna satsade på etanol eftersom det var mycket billigare. Men med dagens höga priser för spannmål har intresset ökat för restprodukter som inte är prisskänsliga. Det är basen för biogasproduktion, som gödsel och växtrester, avfall från livsmedelsindustrin och från hushållen. Det här gör att konkurrenskraften för biogas kommer att öka.
- Det är ett mycket bra bränsle med stora klimatvinster eftersom restprodukterna annars kan ge växthusgaser som metan. Vi får dubbel klimatnytta.
- Dessutom är det här en råvara som finns och den konkurrerar inte med livsmedelsproduktionen, utan tvärtom - ökar vi livsmedelsproduktionen får vi mer restprodukter som vi kan utnyttja för biogas, säger Pål Börjesson. "