Artikel i Science dömer ut biobränslen av primär biomassa

För diskussioner som spänner över flera fält.
Post Reply
Sven
Posts: 1290
Joined: 2007-07-02, 11:37
Location: Stockholm

Artikel i Science dömer ut biobränslen av primär biomassa

Post by Sven »

Jag hittade en utmärkt liten artikel när jag googlade idag. Den är skriven på en sida jag varmt kan rekommendera, Forskarbloggen som drivs av SLU, Sveriges LantbruksUniversitet. http://forskarbloggen.typepad.com/

I en artikel signerad Harald Cederlund 080113 refererar han till en artikel i den ansedda tidskriften Science. http://forskarbloggen.typepad.com/forsk ... scien.html Han tycker artikeln är exemplarisk därför att den "...summerade problematiken kring biodrivmedel på ett förtjänstfullt och lättillgängligt sätt."

Artikelförfattarna ha försökt bedöma de olika biobränslenas totala miljöpåverkan. De refererar till en rapport som den schweiziska energimyndigheten publicerade 2007. Den använde sig av två olika tillvägagångssätt för att utvärdera ett antal olika biobränslens totala miljöpåverkan (båda metoderna gav liknande utfall).

Harald Cederlund har klippt ut ett diagram från Science-artikeln. Här är slutsatserna:

Tolkningen av diagrammet är inte svår: de bränslen som vi återfinner i den gröna rutan är ur miljösynpunkt bättre alternativ än bensin och de som ligger utanför är sämre. Bra alternativ tycks vara biogas från gödsel eller rötslam, diesel från återvunnen olja, och också etanol från cellulosa (gräs och träråvara). Dåliga alternativ är etanol från majs, råg, sockerbetor, sockerrör, råg och potatis och diesel från soja, raps och palmolja.

Naturligtvis är de olika bränslenas och råvarornas position i ett sådant diagram beroende på hur man värderar olika typer av miljöpåverkan och på hur exakt bränslena produceras men tendensen är ändå ganska tydlig. – Att använda olika typer av restprodukter för drivmedelsproduktion tycks vara en god idé, att använda primär biomassa från jordbruket är det inte.


Oerhört intressant att den schweiziska rapporten inte ens tycker att etanol från sockerrör är acceptabelt!!!

Scienceartikeln:http://www.sciencemag.org/cgi/content/s ... 19/5859/43
Rapporten på engelska från schweiziska energimyndigheten (ni får rulla ner på sidan lite om ni inte vill läsa på tyska): http://www.bfe.admin.ch/themen/00490/00 ... r_id=01273 [/i]
Opel Zafira CNG -08
Post Reply