Tips: Se över din maskinskadeförsäkring

Post Reply
User avatar
olass
Posts: 33
Joined: 2011-09-22, 17:10

Tips: Se över din maskinskadeförsäkring

Post by olass »

Efter att ha haft en V70N -06 bi-fuel i ett par år så köpte jag nyligen en S60 -06 bi-fuel att ha som andrabil. Mycket nöjd med V70N - det som behövts bytas har varit en yttre styrled, gasregulatorn (tack Fred för bubbeltestet!) och kondensor+kompressor. Vilket man lärt sig är typiska grejor för modellen efter att ha hängt på forumgas och jagrullar ett tag.

Det är gott att ha massa samlad info här i forumet så man vet att ett spjällhus kan plockas loss och modifieras av Atech2 till en rimlig kostnad, en läckade gasregulator kan upptäckas och tätas själv eller ersättas, att en krånglande gasfördelare oftast(?) beror på dåliga lödningar på stegmotorn som går att fixas till, osv. Fred, Hewey, Iroc, pkrau, krax, rushdie med flera - tack för att ni delat mer er av era erfarenheter genom åren!

Nu skulle detta handla om försäkring. Maskinskada ingår i din halv- och helförsäkring och täcker oftast drivlina och kraftöverföring, spjällhus, gasregulator, gasfördelare osv - det mesta som inte är rena slitdelar. Vanligt är att maskinskada gäller i 8 år och 10 000 mil (eventuellt med högre självrisk när bilen har en viss ålder eller miltal). Folksam har en grymt bra "Bilförsäkring för Volvoägare" (se till att du får den och inte deras vanliga). Den täcker maskinskada 8 år och 15 000 mil! Självrisken för maskinskada är 3000:- om bilen rullat mer än 10 000 mil, annars 2000:-. För att göra det hela ännu bättre så kan man lägga till "Bilextra" för 300:- extra om året vilket halverar din självrisk (inte för allt, men bland annat för maskinskada) och det går att nyttja den två gånger per försäkringsår. "Bilförsäkring för Volvoägare" har inget krav att bilen måste vara köpt hos en Volvohandlare. Läs mer om försäkringen här: http://www.folksam.se/forsakringar/bilf ... g/1.108417

Tittar du på (eller äger) en begagnad bi-fuel i 50 - 100 tusenkronorsklassen så är det stor chans att bilen är yngre än 8 år och har rullat mindre än 15 000 mil. Då ska du ha den här försäkringen, åtminstone ett tag.

Själv har jag använt det till att både byta gasregulatorn och kondensor+kompressor på V70N. 1500:- självrisk varje gång. Häromdagen gjorde en snabb temperaturskillnad (fullt värmeblås i frysgrader) att vindrutan sprack upp från ett stenskott. Inte blir man ledsen av det när man bokar in byte av glasruta och får reda på att det kommer kosta 850:- i självrisk (halverat från 1700:-). Vår nyinköpta S60 har inte bubblat eller varit svårtstartad i kyla ännu men jag håller tummarna för att det hinner komma innan ett halvår då bilen fyller åtta! :-)

PS tänk på att 8 år gäller från första datumet bilen togs i trafik. Detta kan du kolla upp här: https://fordonsfraga.transportstyrelsen ... ordon.aspx

Hoppas detta är till nytta för någon!
Post Reply