Satsningen på biogas fortsätter

Speciellt för produktion och distribution av fordonsgas. Tankställen kan diskuteras/annonseras här.
Post Reply
Tony
Posts: 6
Joined: 2006-06-26, 10:36
Location: Borås

Satsningen på biogas fortsätter

Post by Tony »

Fick detta mejl nu. Kanske av intresse.

Det känns bra att kommuner och avfallsbolag satsar. Bara Volvo som avvaktar lite.

Får se vad de andra tillverkarna hittar på för att fylla tomrummet efter Volvo. Men trots allt kommer Volvo att tillverka S60 och V70 nästan hela 2007 oxå.


/ Tony


Satsningen på biogas fortsätter

Volvo Personvagnars tillkännagivande att inte investera i en nästa generation bi-fuel (gas-) bilar är olyckligt. Det medför att ännu större ansträngningar behövs för att fortsätta satsa på biogas som fordonsbränsle.

AB Volvo inkl. Volvo Bussar är fortsatt mycket positiva till biogasen som fordonsbränsle. Göteborg Energi och FordonsGas Sverige fortsätter sina investeringar i nya tankstationer och ny biogasproduktion, liksom flera andra tunga aktörer såsom EON, AGA, m.fl.
Antalet tankstationer ökar kraftigt bl.a. med investeringsbidrag från staten vilket beräknas utöka nätet av gastankstationer till ca 200 inom ett par år. Gasfordonen har aldrig ökat så mycket som det senaste halvåret (försäljningen av Volvo V70 femdubblades jämfört med samma period förra året). Ett 10-tal bilmodeller från Mercedez, Fiat, Volkswagen, Opel m.fl. finns redan på den svenska marknaden. Flera av dess företag planerar att öka satsningen på den svenska marknaden. Första halvåret 2006 såldes 22 % mer fordonsgas (biogas/naturgas) än etanol till personbilar och bussar (räknat som energiekvivalent). Vilket innebär att gasfordonen i större utsträckning tankas med fordonsgas än etanolfordon tankas med E85. Under samma period ökade försäljningen av biogas jämfört med naturgas och utgör nu mer än 50 % av den totala fordonsgasen. Skälet till dessa positiva trender beror på biogasen stora fördelar jämfört med andra alternativ. Inget annat bränsle bidrar i så hög grad
- till en sådan minskning av växthusgaser
- till så rena utsläpp från fordon
- till ett mer hållbart avfallssystem
- till en hållbar utveckling av jordbruket
- och till så många nya jobb som just biogas

Dessa slutsatser bekräftas av beslut och ställningstaganden det senaste halvåret i Tyskland, Schweiz, Österrike, Frankrike och Kalifornien där såväl myndigheter som privata företag lagt fram planer för ökad satsning på biogas som fordonsbränsle.

// Biogas Väst
Post Reply