Biogassatsning i Västsverige

Allt om som har med gas att göra.
Post Reply
Pka
Posts: 332
Joined: 2006-10-04, 20:53
Location: Mölndal

Biogassatsning i Västsverige

Post by Pka »

I Göteborgs-Posten idag (31 okt) finns en notis på sid 7, i första delen, som handlar om en satsning på biogas i Västsverige.
Den västsvenska biogasbranchen planerar investeringar på totalt 150 miljoner kronor de närmaste tre åren. Biogas Väst förbereder tillsammans med andra intressenter en ansökan till Naturvårdsverkets klimatinvesteringsprogram på 50 miljoner kronor. I planerna ingår bland annat en biogasanläggning i Göteborg baserad på hushållsavfall, ny teknik för biogasproduktion samt en biogasanläggning i utbildningssyfte på Naturgymnasiet Sötåsen. På fordonssidan söks investeringsbidrag för 50 gasbussar, 35 gasdrivna transportfordon samt ny teknik för gasmotorer. Enligt projektledaren Bernt Svensén ska satsningen ses mot bakgrund av en positiv utvecklingstrend för svensk och europeisk biogasindustri
Detta låter mycket bra, tycker jag. Att Volvo aviserat en nedläggning av gasbilsproduktionen har många tolkat som att det inte finns någon framtid för gasfordon i Sverige. Detta är helt fel! Det är precis tvärt om: Biogas har mycket större potential än bioetanol, tack vare bättre produktionsmetoder där avfall kan tillvaratas. Beräkningar visar att man får ut mer energi per ytenhet om man framställer biogas ur odlad biomassa jämfört med motsvarande mängd etanol. Utmaningen ligger i att förbättra distributionen och fordonstekniken, så att man får bättre räckvidd.
Kör Volvo S60 Bi-Fuel
Post Reply