Certifierad etanol på väg till Sverige

E85 och andra blandningar av etanol och bensin.
Post Reply
track_snake
Posts: 493
Joined: 2006-10-06, 05:36

Certifierad etanol på väg till Sverige

Post by track_snake »

SEKAB har nu slutit avtal med 4 brasilianska leverantörer av sockerrörsetanol om leverans av 'miljöcertifierad etanol' eller 'ekoetanol' som den också kallas i media.

Till stora delar är det dock en bluff eftersom bränningen av fälten blir kvar till 2014. Det året skall den fasas ut i alla fall enligt en överenskommelse mellan industrin och myndigheterna i Brasilien så all sockerrörsetanol kommer ändå att bli 'ekologisk' då.

Anledningen till att man i utgångsläget tillåter enbart 30% mekaniserad skörd är att den största leverantören, COSAN-gruppen, just nu enbart har 30% mekaniseringsgrad. Det tar tid att leverera fler skördare och skola om sockerrörshuggare som har fasta arbetskontrakt.

Men det finns andra leverantörer i Sao Paulo-regionen som redan nu har 100% mekaniseringsgrad och säljer 'riktig' certifierad etanol till USA.
T.o.m. Gröna Bilister som annars kan ses som en propagandaavdelning till SEKAB har ju reagerat över att man bara kräver 30% mekaniseringsgrad för den nu certifierade etanolen, men nu har vi alltså förklaringen; det beror på den leverantör man valt att träffa avtal med.

http://www.dagensps.se/article.aspx?art ... ategID=150

/track_snake
Sven
Posts: 1290
Joined: 2007-07-02, 11:37
Location: Stockholm

Post by Sven »

Och även om 100% av sockerrörsetanolen i E85 odlades utan blastbränning, så är inte denna etanol från Brasilien miljömässigt hållbar pga de höga utsläppen av lustgas och metan.

Den enda framkomliga vägen för etanol som miljöbränsle är med cellulosa som substrat, men då lämpar det sig bättre att producera metanol eller biogas.
Opel Zafira CNG -08
Post Reply