Naturskyddsföreningen dömer ut regeringens miljöpolitik

För diskussioner som spänner över flera fält.
Post Reply
Sven
Posts: 1290
Joined: 2007-07-02, 11:37
Location: Stockholm

Naturskyddsföreningen dömer ut regeringens miljöpolitik

Post by Sven »

I dagens DN grankas under rubriken "Alliansen har inte klarat miljömålen" regeringens miljöpolitik. Några av alliansens miljölöften har genomförts, t ex miljöbilspremien, fosfatförbud i tvättmedel och satsning på klimatforskning. Men många beslut har varit negativa för miljön, t ex slopades skatten på kadmium i handelsgödsel i höstas, och detta ämne är extremt giftigt. Statliga vattenfall har investerat i gas och kol. Alliansen lovade att behålla förbudet att uppföra nya kärnkraftreaktorer, men tog 17 juni det historiska besutet att tillåta nya reaktorer. Detta trots att det fortfarande inte finns någon lösning på hur det radioaktiva avfallet, som är livsfarligt i 100 000-tals år, ska hanteras på ett säkert sätt. Tillståndet för havet är allvarligt, av det egentliga Östersjöns bottnar är en yta motsvarande halva Gotland syrefritt och syrfattigt. Nästan var tionde svensk djur- och växtart hotas av att dö ut, dvs den biologiska mångfalden är på väg bort.

Naturskyddsföreningens generalskereterare Svante Axelsson anser att nuvarande regering ur miljösynpunkt är en av de sämsta de sett sedan de började granska detta på 80-talet.

"- Vi har undersökt regeringar ur miljösynpunkt sedan 80-talet. Det här är en av de sämsta vi sett. Tidigare har man gått framåt men i för låg hastighet. Det är sällan man gjort så många bakåtsteg som under den här perioden, säger Svante Axelsson."
Opel Zafira CNG -08
Post Reply