Förslag på nya regler för att gynna biogas

Speciellt för produktion och distribution av fordonsgas. Tankställen kan diskuteras/annonseras här.
Skriv svar
Pka
Inlägg: 332
Blev medlem: 2006-10-04, 20:53
Ort: Mölndal

Förslag på nya regler för att gynna biogas

Inlägg av Pka » 2010-10-19, 21:21

http://www.mynewsdesk.com/se/view/press ... tet-497894
- De regler vi föreslår skulle leda till att mer biogas kan komma ut på marknaden. Det befintliga gasnätet skulle utnyttjas ännu effektivare än idag. Vi skulle kunna öka produktionen av biogas i Sverige kraftigt om vi också genomförde en del andra åtgärder, säger Yvonne Fredriksson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen.
Kör Volvo S60 Bi-Fuel

Sven
Inlägg: 1290
Blev medlem: 2007-07-02, 11:37
Ort: Stockholm

Re: Förslag på nya regler för att gynna biogas

Inlägg av Sven » 2010-10-21, 18:53

Detta handlar om att gynna biogasen, inte fordonsgasen. Kommer detta förslag att öka produktionen av fordonsgas från biogas eller finns det en risk att det blir tvärtom, att biogasen istället i ökad utsträckning används till t ex uppvärmning?
Opel Zafira CNG -08

track_snake
Inlägg: 493
Blev medlem: 2006-10-06, 05:36

Re: Förslag på nya regler för att gynna biogas

Inlägg av track_snake » 2010-10-21, 19:59

Sven skrev:Detta handlar om att gynna biogasen, inte fordonsgasen. Kommer detta förslag att öka produktionen av fordonsgas från biogas eller finns det en risk att det blir tvärtom, att biogasen istället i ökad utsträckning används till t ex uppvärmning?
-------------------------------
Det kan nog bli så. Att föra in mer biogas i naturgasnätet är i och för sig något som gasbranschen efterfrågat länge, för att göra naturgasen mer 'rumsren' ur klimatsynpunkt. Att distribuera biogas via befintliga gasledningar är ju självklart mycket vettigare än att åka långa sträckor med 'gasflak' för att distribuera biogas.

Att tillföra lite propan gör biogasen lika energirik som naturgasen. Det anges som en förutsättning för att biogas skall kunna föras in i ledningsnätet för naturgas. När det gäller fordonsgas gör det inte så mycket att biogasen är mindre energirik, man märker det ju bara på att man kommer längre på en tank naturgas än om man tankat fordonsgas baserad på biogas. Det är uppenbarligen till för att gasen skall kunna användas av befintliga gaskunder, dvs. industrier, värmeverk och enskilda hushåll med gasvärme längs det befintliga gasledningsnätet på Västkusten. Det finns också ett antal gasmackar som försörjs direkt från naturgasledningsnätet.

mvh/track_snake

Skriv svar