Drar gasbilar mer än en vanlig på bensin?

Allt om som har med gas att göra.
swmg
Inlägg: 11
Blev medlem: 2013-07-28, 23:59

Drar gasbilar mer än en vanlig på bensin?

Inlägg av swmg » 2013-07-29, 00:03

Läste följande på Naturskydssföreningens hemsida: "Biogas är ett bra drivmedel. En privatbil kan också konstrueras så att den går på både gas och bensin. Gasbilarna drar emellertid ganska mycket bränsle vid bensindrift." Länk: http://www2.naturskyddsforeningen.se/gr ... drivmedel/

Undrar följande: Om jag köper en Toran 1,4 TSI Ecofuel med DSG låda - kommer den att dra mer på bensin än en vanlig Touran utan gasdrift? Jag vill helst köra på gas men det kan ju förekomma tillfällen då det blir bensin men kan det stämma att den då ska dra mer? Låter konstigt egentligen tycker jag - det är ju samma motor och den sk aju vara anpassad för båda bränslena från början.

dhogborg
Inlägg: 17
Blev medlem: 2013-03-04, 12:51

Re: Drar gasbilar mer än en vanlig på bensin?

Inlägg av dhogborg » 2013-07-29, 15:22

Gas har högre energiinehåll än bensin så du kommer dra mer bensin med samma motor jämfört om du hade kört på metangas. Det är en av fördelarna med gas, det behövs mindre.

Alla motorer är annorlunda och det finns ingen (endast bensin) motor som exakt motsvarar en 150hk Ecofuel för Toranen, det finns en svagare bensinmotor som är snålare, men trots att den är svagare och drar marginellt mindre så har den högre miljöpåverkan än gasmotorn, just för att du kör på bensin.

Jag tror det som Naturskyddsföreningen menar är att p.g.a motorerna är optimerade för att köra ett bränsle som är miljömässigt bättre så har man gjort motorerna mindre snåla/mer kraftfulla jämfört med snål-disel och plugin-hybrider. Helt enkelt för att måttstocken (max 120 g CO2/km) tillåter det. Så när du kör ett bränsle med mycket fossil CO2 i en sådan motor har du högre påverkan än i en bil som från början var konstruerad att vara miljöeffektiv trots ett bränsle som är fossilt - genom att dra fruktansvärt lite. Då är inte Toaran en bil som kan räknas in, den är för tung att köra med så liten motor. I så fall är det t.ex. en VW Up!, Toyota IQ eller en hybrid som gäller.

Jag tycker dock det är fantastiskt att köra på bränsle som tillverkas lokalt och har så låg miljöpåverkan som möjligt. Sen så är det trevligt att veta - mina pengar går inte till OPEC och UAE. ;)

Användarvisningsbild
AndersH
Inlägg: 603
Blev medlem: 2005-09-23, 17:33
Ort: Norrköping

Re: Drar gasbilar mer än en vanlig på bensin?

Inlägg av AndersH » 2013-08-05, 15:34

En VW Touran EcoFuel har en tjänstevikt på 1710 kg jämfört med en vanlig Touran som har en tjänstevikt på 1536 kg (enligt VW:s funktion för att bygga en bil på vw.se) och enbart denna viktskillnad (174 kg!) måste ge utslag på bränsleförbrukningen vid bensindrift till gasbilens nackdel.

Cobolt
Inlägg: 10
Blev medlem: 2008-06-13, 13:36
Ort: Tyresö

Re: Drar gasbilar mer än en vanlig på bensin?

Inlägg av Cobolt » 2014-12-22, 00:36

Min Audi A3 G-tron har lägre kompression (i motorn) vilket ger att den vid en optimal map vid låglast teoretiskt sett ska dra mer bensin och vid höglast mindre bensin än motsvarande bensinmotor. Det rör sig alltså om en 1.4L turbomotor. (grundläggande motorkonstruktion)

Audis hemsida säger 0,5L/milen för min bil och 0,49L/mil för motsvarande bensinmotor, bensinmotorn är dock starkare 125hk mot mina 110hk vilket ger att den i testcykeln får en högre förbrukning så jämförelsevis så korrigerat för detta så snackar vi 0,5L/mil för min motor på bensin och 0,44L/mil för bensinmotorn om bägge bilarna kör samma sträcka bredivd varandra hela vägen.
- Impossible isn´t a fact, it´s an opinion -

Skriv svar