Höga subventioner.

E85 och andra blandningar av etanol och bensin.
Pka
Inlägg: 332
Blev medlem: 2006-10-04, 20:53
Ort: Mölndal

Höga subventioner.

Inlägg av Pka » 2010-04-06, 23:44

En läs- och tänkvärd artikel:
http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellaf ... ismen.html
Varje liter etanol som konsumeras i Europa subventioneras med cirka sju kronor av våra skattemedel. Varje liter biodiesel subventioneras med cirka fem kronor. Produktionen av etanol skyddas av tullar på mellan 39 och 63 procent.

Nu när EU-direktivet om förnyelsebar energi skall preciseras finns risken att det kommer att innebära än mer subventioner och tullar. Tjänstemän i EU skall bedöma vilka bränslen som kan anses tillräckligt minska utsläppen av växthusgaser för att få sälJas i Europa.

Risken är att den gröna protektionism som redan präglar biobränslena i Europa får ytterligare genomslag genom att utomeuropeiska bränslen stoppas. I så fall kan man vara närmast säker på att andra länder och världsdelar kommer att behandla Europa likadant.
Kör Volvo S60 Bi-Fuel

track_snake
Inlägg: 493
Blev medlem: 2006-10-06, 05:36

Re: Höga subventioner.

Inlägg av track_snake » 2010-04-07, 12:28

Artikelförfattaren vill i praktiken att vi skall köpa etanol från Brasilien i stället, genom att peka på hur mycket etanol producerad inom Europa subventioneras av skattemedel.

I sammanhanget bör man nog också komma ihåg att biogas producerad lokalt ofta är starkt, för att inte säga mycket starkt, subventionerad av skattemedel.

Det är väl fråga om etanolsatsningen är så särskilt nyttig vare sig för plånboken (annat än böndernas plånböcker) eller miljön. Även brasseetanolen ger t.ex. stora utsläpp av växthusgaser vid odling av sockerrör.

Den bästa etanolen är tvivelsutan den som är gjord av avfall. Oljebolaget St1 planerar som bekant en fabrik i Norrköping för etanol gjort av avfall. Problemet är väl att avfallet knappast räcker för både produktion av avfallsbaserad etanol och avfallsbaserad biogas.

mvh/track_snake

Skriv svar